Preses relīzes
Pilnveidojot alus brūvēšanas tehnoloģijas un tradīcijas, Cēsu alus darītava rada jaunu alus šķirni – lēnalus. Lēnalus ir ilgstoši nogatavināts alus ar nosaukumu atbilstoši alus brūvēšanas specifikai.
Alus šķirne un tās nosaukums lēnalus ir jaunizveidojums. Tas pamatā ir piemērojamslager tipa alum vai hibrīd alus šķirnēm (raudzētas ar augšraugiem, bet nogatavināšanas fāze veikta līdzīga kā lager alum). Lēnalus unikalitāte ir ilgstošā alus nogatavināšanā – tas ir process, kas tiek uzsākts pēc alus raudzēšanas. Alus gatavināšana, atkarībā no receptūras, vēlamajām garšas un aromāta niansēm, var ilgt no pāris nedēļām līdz pat vairākiem gadiem.
Šāda, īpaši ilgi gatavināta alus šķirne Latvijā ir jaunums, tādēļ eksperimentālā kārtā pirmais alus zīmols, kam Cēsu alus darītavā tiek pielāgota ilgstošas gatavināšanas tehnoloģija ir Cēsu Nefiltrētais alus. Jaunā alus šķirne Cēsu Nefiltrētais Lēnalus ir īpaši ilgi, vismaz 60 dienas, gatavināts alus. Tieši ilgstošā nogatavināšana piešķir Cēsu Nefiltrētajam Lēnalum īpaši niansētas garšas notis, tam ir izteikts apiņu un miežu iesala aromāts un nobriedusi, apaļa garšas buķete. Šis alus ir dabīgi nodzidrinājies lēnas gatavināšanas procesā.
„Ir svarīgi saprast, ka alus brūvēšanas sākumposmā (iejavošana, raudzēšana) alus izejvielu – apiņu, rauga, iesala un ūdens – savstarpējie bioķīmiskie procesi norit ļoti strauji, savukārt beigu posms ir nesteidzīgāks, lēnīgāks. Katrs alus meistars zina, ka pie alus gatavināšanas ir jāievēro miers – minimālas vibrācijas alus gatavināšanas iekārtās, pareiza temperatūra un labas domas. Saskaņā ar receptūru – Cēsu Nefiltrētais Lēnalus ir gatavs pildīšanai pudelē pēc 60 gatavināšanas dienām,” stāsta Cēsu alus galvenais alus meistars Māris Grambergs.
Cēsu Nefiltrētais alus ir Latvijā jau iepazīts un ļoti iecienīts alus zīmols, radīts 2011.gadā tas bija pirmais nefiltrētais alus pudelē ar īsu, 30 dienu derīguma termiņu. Saskaņā ar tirgus izpētes kompānijas Nielsen datiem, Cēsu Nefiltrētais 2011.gadā apbalvots kā labākais jaunieviestais produkts alus kategorijā Latvijā. Cēsu nefiltrētais ir tautas valodā bieži dēvētais „dzīvais” alus – tehnoloģisku apstrādi nepieredzējis alus, kas ir nefiltrēts, tādejādi ražošanas procesā nav ticis attīrīts no alū esošajiem raugiem. Šis ir izteikti latvisks alus, par ko liecina gan garšas un aromāta buķete, gan alus krāsa. Tieši šī zīmola attīstība arī saistīta ar inovācijām alus ražošanā, kas apvieno tehnoloģiju attīstību ar latvisko alus brūvēšanas tradīciju saglabāšanu. 2012.gadā Cēsu Nefiltrētā alus zīmolu papildināja Baltalus – kviešu un miežu iesala alus no baltā alus saimes, 2013.gadā –Griķu alus, kura brūvēšanā, blakus miežu iesalam izmantoti griķi. 2014.gadā tieši Cēsu Nefiltrētā alus zīmola ietvaros tiek radīta jauna, unikāla alus šķirne – Lēnalus.
Kopējās investīcijas zīmola radīšanā un jaunās tehnoloģijas ieviešanā ir 70 000 eiro. Jaunās alus šķirnes Cēsu Nefiltrētais Lēnalus pirmā partija ir uzsākta gatavināt 2014.gada pirmajās dienās, tādēļ pārdošanā tā būs 2014.gada martā. Plānots šogad realizēt miljons pudeles.